ТЕНЕТА Пт, 26.04.2024, 11:18
Вітаю Вас Гість | RSS
Меню сайту

Реклама

Наше опитування
Червоний прапор - це:
Всього відповідей: 56

Форма входу

Реклама

Партнери сайту

Статистика
Український рейтинг TOP.TOPUA.NET
Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Головна » 2011 » Вересень » 15 » Кінець свободи в Україні. Die Welt
14:50
Кінець свободи в Україні. Die Welt
терорНІНА ЄҐЛІНСЬКІ, Київ, 14 серпня 2011

Залякуваннями та знущаннями реагує режим на критику. Особливо цього зазнає опозиція, але це відчувають на собі також і звичайні громадяни.

Правозахисники засуджують свавільні арешти та протиправні процеси

Студентка Катерина Аврамчук, журналіст Мустафа Найем і провідні опозиційні політики, такі як Юлія Тимошенко та Валерій Іващенко, мають одне спільне: їх тримає на мушці українська влада, бо вони насмілилися критикувати уряд. Погрози, залякування та намагання заткнути рот – Міністерство внутрішніх справ намагається за допомогою грубих методів забезпечити спокій у країні. Як це виглядає у деталях, можна спостерігати у найпрестижнішому вищому навчальному закладі країни – Національному Київському університеті ім. Тараса Шевченка. Через те, що вони неодноразово брали участь у акціях протесту проти міністра освіти, двоє студентів були примусово виключені з університету. Коли російський президент Дмитро Медвєдєв під час свого візиту до Києва хотів подискутувати із студентами, Катерина Аврамчук надягла майку з портретом українського національного поета, чиє ім’я носить університет, але сьогодні це вважається в Україні провокацією. «Днем пізніше я повинна була з’явитися до декана, там мене повідомили про те, що я можу забути про своє навчання, якщо я ще раз візьму участь у протестах», розповідає студентка.

Те, що критика режиму в Україні може мати гіркі наслідки, відчули на собі найвідоміші опозиційні політики. Після інаугурації президента Віктора Януковича навесні 2010 року деякі з них були заарештовані. Найвідомішою фігурою є колишня прем’єр-міністр Юлія Тимошенко – вона перебуває під судом вже з початку літа. У разі визнання її винною їй загрожують до десяти років позбавлення волі.

У своєму нещодавно опублікованому звіті данська секція Гельсінкського комітету з прав людини критикує ці процеси та закидає українському керівництву відсутність верховенства права та зневагу щодо міжнародних правових норм. Згідно цього аналізу висунення обвинувачень проти Тимошенко та інших опозиційних політиків взагалі не повинно було відбутися: «Правові докори визначені нечітко, слідчі дії були проведенні без належної сумлінності, ведення процесу значною мірою не відповідає нормам правової держави, а арешти були здійснені без зрозумілих причин.» Так-званий звіт «Лінґбо» таврує попереднє ув’язнення, що триває місяцями, без терміну процесу, а також систематичні відмови щодо надання медичної допомоги особам, які перебувають у попередньому ув’язненні.

Уже три місяці триває процес проти Тимошенко у Печерському районному суді міста Києва. Їй закидають зловживання службовим становищем: у січні 2009, під час своєї діяльності в якості прем’єр-міністра вона уклала буцімто невигідну газову угоду з Росією. 5 серпня Тимошенко була затримана, з цього дня майже щодня відбуваються судові засідання. Засідання триває зазвичай з дев’ятої години ранку до 20 години вечора, з обідньою перервою лише на одну годину. Головний захисник Тимошенко, адвокат і народний депутат Сергій Власенко був усунутий від процесу. Новим адвокатам не був наданий час для ознайомлення з матеріалами справи. «Ввечері та на вихідні дні ми не маємо доступу до в’язниці. Юлія Тимошенко систематично позбавляється права на захист», описує Власенко цю ситуацію.

Колишній Міністр оборони України Валерій Іващенко також перебуває в ув’язненні. Звіт «Лінґбо» описує стан його здоров’я як такий, що викликає занепокоєння. Цей чоловік страждає на діабет і має проблеми з печінкою. Іващенко відмовився від обстеження у військовому шпиталі. Він побоювався вже самого перевезення туди, для якого був призначений ескорт вояків у масках, які належать до спецпідрозділу Міністерства оборони. Лише після багатотижневих протестів він отримав можливість пройти обстеження в одній з цивільних лікарень у Києві. Прокуратура обвинувачує його у зловживанні службовим становищем, а його попереднє ув’язнення обґрунтовується загрозою втечі. «Ці процеси є політично мотивованими, вони повинні дискредитувати опозицію та залякати населення», коментує Володимир Фесенко, директор Центру політичних досліджень «Пента» у Києві.

Під загрозою перебуває також і свобода ЗМІ. Мустафа Найем є тележурналістом і оглядачем «Української правди». Ця Інтернет-газета є одним із нечисленних вільних ЗМІ, що часто повідомляють про корупційні скандали. Він і його колеги вважають, що вони перебувають у конфронтації з владою. Редакцію обвинувачують у тому, що вона в Інтернет-форумах буцімто цілеспрямовано закликає до вбивства депутатів парламенту, що належать до урядової партії.

Поки що владний апарат Президента Януковича не дуже реагує на протести, що лунають в Україні та закордоном. Утім кілька днів тому держсекретар США Гіларі Клінтон і Високий представник ЄС із закордонних справ і політики безпеки Кетрін Ештон звернулися з особистим листом безпосередньо до Президента Януковича. У ньому вони чітко роз’яснили, що подальша підтримка з боку Заходу залежить від результату судових слухань проти Тимошенко та інших опозиціонерів. Крім того, вони вказали на те, що нинішні процеси можуть завдати суттєвої шкоди репутації самого Януковича.

Вочевидь, Президент збагнув. Власне , на початку тижня мали розпочатися судові дебати у справі Тимошенко. Абсолютно несподівано продовження процесу було перенесене на кінець вересня. «Вони хочуть виграти час, щоб розробити нову стратегію для процесу проти Тимошенко», можна прочитати сьогодні в «Українській правді».

Die Welt
Категорія: Репресії | Переглядів: 742 | Додав: premium78 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Категорії розділу
Політика [179]
Новини політики
Економіка [58]
Новини економіки
Культура [18]
Новини культурного життя
Корупція [18]
Факти корупції
Кримінал [63]
Кримінальні хроніки
Форекс [16]
Торгівля на валютному ринку Forex
Спорт [13]
Новини спорту
Книги [9]
Презентації книг
Надзвичайні події [38]
Надзвичайні події в Україні і світі
Протести [24]
Акції протесту проти свавілля органів влади
Майдан [8]
Масові виступи громадян з метою повалення кримінального режиму
Репресії [19]
Репресії окупаційної хунти проти українців
Соціологія [5]
Результати соціологічних опитувань
Вибори 2012 [2]

Реклама

Архів записів

Календар
«  Вересень 2011  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930

Пошук

Сподобався сайт?

Copyright MyCorp © 2024Конструктор сайтів - uCoz