ТЕНЕТА Чт, 28.03.2024, 18:27
Вітаю Вас Гість | RSS
Меню сайту

Реклама

Наше опитування
Червоний прапор - це:
Всього відповідей: 56

Форма входу

Реклама

Партнери сайту

Статистика
Український рейтинг TOP.TOPUA.NET
Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Головна » 2010 » Червень » 30 » Ніко Ланґе: Я не думаю, що мені слід відмовлятися від своїх оцінок 100 днів Януковича
22:44
Ніко Ланґе: Я не думаю, що мені слід відмовлятися від своїх оцінок 100 днів Януковича
ніко26 червня голова українського представництва німецького Фонду Конрада Аденауера Ніко Ланґе протягом 10 годин в аеропорту «Бориспіль» не пропускали до України.

Нагадаємо, що Фонд Конрада Аденауєра - один з найстаріших міжнародних німецьких Фондів, які працюють в Україні. Лік виданих ним книг, проведених круглих столів, подіумних дискусій, конференцій (всього того, що зміцнює демократію і розвиває мізки) йде на сотні. Робота фонду та його роль - це тема окремої статті. Але затримання і недопущення на територію пострадянської країни співробітника міжнародної організації громадськістю розглядається, як достеменна ознака згортання демократії.

Сьогодні УНІАН поставив панові Ланґе кілька запитань.

Пане Ланґе, як у "Борисполі" поводилися з Вами прикордонники, що вони казали?

З самого початку було зрозуміло, що моє затримання не пов`язано з якимись негараздами в моїх документах. Одразу було зрозуміло, що прикордонники не можуть пояснити, в чому причина мого затримання. Вони були ввічливі, виглядало, що вони діють так, як їм було сказано. Вони попросили мене затриматися в кімнаті для нелегальних мігрантів, які чекають депортації. І поводилися так, як з рештою мігрантів – ввічливо. У цій невеликій кімнатці, яка охоронялася і де перебували люди, чекаючи депортації, я провів весь час. Я теж був ввічливий, добре розуміючи, що питання мого затримання вирішують не прикордонники. Усі десять годин, які я там провів, я був у контакті з посольством, з Німеччиною, з політичними інстанціями Німеччини і ЄС, які цим займалися. За цей час мені дозволяли купити в барі якоїсь їжі, вийти в туалет. О першій ночі мені подзвонили і повідомили, що я можу йти в місто.

Коли мене не пустили до України, я поінформував посольство Німеччини і керівництво Фонду та наших політичних мереж в ЄС і Німеччині. І посольство вело переговори з офісом канцлера і українськими інституціями, щоб краще зрозуміти, яка проблема може бути пов`язана з моїми затриманням.

У пресі прозвучали різні причини Вашого затримання. Зокрема йшлося, що причиною стали Ваші оцінки 100 днів Януковича. А саме, Ваше критичне зауваження, що «протягом перших тижнів після перемоги Віктора Януковича невеликій групі осіб, близькій до президента і прем`єра Миколи Азарова, дуже швидко вдалося захопити контроль над країною. Парламент при цьому відіграє другорядну роль. Опозиція і вільні засоби інформації знаходяться під значним тиском. Лише за кілька тижнів стався відчутний відкат до старих авторитарних шаблонів часів Кучми. Суди і державні органи відкрито ухвалюють рішення відповідно до політики нової влади. Генеральна прокуратура дозволяє використовувати себе для дискредитації опозиції». Ви не відмовлятиметеся від цієї оцінки і зараз?
Після перших ста днів нової влади прозвучало дуже багато аналітичних висновків і оцінок. Це не означає, що кожен опублікований аналіз достовірний, це означає тільки те, що кожна людина має право на оцінку. Я як професійний аналітик прагну давати збалансовані оцінки. Моя критика ніколи не була односторонньою. Я висловлював критичні оцінки і щодо минулої влади в Україні.

Але ж Ви не відмовлятиметеся від раніше даної вами оцінки ста дням Януковича?

Я так розумію, що вся подія була непорозумінням. Мені не треба думати, про те, щоб відмовлятися від цього.

Ваш Фонд і далі працюватиме в Україні, допомагаючи українській демократії?

Я розумію ситуацію так, що ми продовжуємо нашу роботу. Все інше - завдання німецьких і українських офіційних сторін.

У пресі прозвучали коментарі, що інцидент, який відбувся з Вами, був провокацією, щоб зірвати підготовку візиту Януковича до Берліна. Прокоментуйте, будь ласка, цю версію.
Це було непорозуміння. І багато названих речей - це теж непорозуміння. Це не моє завдання аналізувати, хто це зробив і чому. Це завдання української сторони. Я точно знаю тільки те, що Фонд працює в рамках українського законодавства.

Чи правда, що ви організовували візити Бориса Колесникова, Ірини Акімової, Андрія Клюєва до Німеччини?

Це правда. Це відкрита інформація Фонду, яку ми публікуємо і яка абсолютно публічна. На сайті фонду можна дізнатися, що ми робимо, як ми робимо, як ми це фінансуємо. Я організував рейс згаданих вами політиків до президентських виборів до Берліна. Ми були в головному офісі фонду, в МЗС, ми зустрічалися і розмовляли з різними політиками.

А відносини офіційного Києва з Берліном зіпсовані?

Учора була офіційна заява Німеччини щодо інциденту. (Спікер німецького уряду Крістофер Штегманс заявив, що надалі уважно стежитимуть за діями української влади, і висловив надію, що остання не перешкоджатиме роботі німецьких фондів. – Авт.). Мені більше нічого додати.

Записала Маша Міщенко

постiйна адреса статтi: http://www.unian.net/ukr/news/news-384167.html

Категорія: Політика | Переглядів: 555 | Додав: premium78 | Теги: фонд, посольство, затримання, провокація, ланге, берлін, Київ, ніко | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Категорії розділу
Політика [179]
Новини політики
Економіка [58]
Новини економіки
Культура [18]
Новини культурного життя
Корупція [18]
Факти корупції
Кримінал [63]
Кримінальні хроніки
Форекс [16]
Торгівля на валютному ринку Forex
Спорт [13]
Новини спорту
Книги [9]
Презентації книг
Надзвичайні події [38]
Надзвичайні події в Україні і світі
Протести [24]
Акції протесту проти свавілля органів влади
Майдан [8]
Масові виступи громадян з метою повалення кримінального режиму
Репресії [19]
Репресії окупаційної хунти проти українців
Соціологія [5]
Результати соціологічних опитувань
Вибори 2012 [2]

Реклама

Архів записів

Календар
«  Червень 2010  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930

Пошук

Сподобався сайт?

Copyright MyCorp © 2024Конструктор сайтів - uCoz