ТЕНЕТА Пт, 26.04.2024, 19:55
Вітаю Вас Гість | RSS
Меню сайту

Реклама

Наше опитування
Червоний прапор - це:
Всього відповідей: 56

Форма входу

Реклама

Партнери сайту

Статистика
Український рейтинг TOP.TOPUA.NET
Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Головна » 2010 » Квітень » 16 » Хаос в аеропортах: вулканічна хмара накрила Європу
22:11
Хаос в аеропортах: вулканічна хмара накрила Європу
Повітряне сполучення у багатьох країнах Європи другий день паралізоване через виверження вулкана в Ісландії, який викинув в атмосферу величезну хмару попелу.

За оцінками експертів, проблеми з авіасполученням триватимуть два дні, але "все залежить від того, як буде рухатись хмара". Не виключено, що стихія може порушити нормальну роботу авіатранспорту на тижні і навіть місяці, попередили вчені.

"Те, чого не вдалося домогтися терористам "Аль-Каїди" під час атаки на Америку 11 вересня 2001 року і терактів в Лондоні в липні 2005-го, вдалося вулканічному попелу: один за одним аеропорти від Ірландії до Шотландії і Англії спочатку тимчасово скасували рейси, а після заяви керівництва цивільної авіації закрили британський повітряний простір для всіх, для прильоту і вильоту, створивши тим самим безпрецедентну ситуацію", - зазначила італійська газета La Repubblica.

Параліч європейських авіатрас вже торкнувся понад 10 мільйонів пасажирів, тисячі з яких застрягли в аеропортах. Було скасовано понад шість тисяч авіарейсів, порушено сполучення між Європою і Азією. Постраждали не тільки пересічні громадяни, але й кілька європейських монархів, які не змогли дістатися до Данії, щоб взяти участь у святкуванні 70-річного ювілею королеви Маргарет.

У Британії повну заборону на польоти над територією країни продовжено принаймні до 01:00 суботи за британським часом. Крім того, залишаються повністю закритими повітряні простори Ірландії, Норвегії, Данії, Бельгії, Нідерландів, Фінляндії, Литви та Чехії. Часткові обмеження діють у Франції, Швеції, Німеччині та Австрії. Частково порушене авіасполучення в Україні та Росії.

Закрила свій авіаційний простір, в тому числі і великий аеропорт у Кракові, і Польща. Спочатку у Варшаві навіть заявили, що серйозно розглядають можливість перенесення похорону президента Леха Качинського, який загинув в авіакатастрофі під Смоленськом. Втім, потім польська влада пояснила, що це "було би абсолютною крайністю" і такий сценарій не обговорюється. Участь у жалобній церемонії, запланованій на 18 квітня, мають взяти більше 40 світових лідерів.

Тим часом виверження вулкана Ейяфьяллайекюль в Ісландії стає все більш інтенсивним. Тисячі гектарів землі на схід від кратера вкриті товстим прошарком попелу.

На дні кратера відбуваються безперервні вибухи. Густа темно-сіра хмара піднялася в небо на шість кілометрів. На думку експертів, якщо сила виверження не зменшиться, за кілька днів хмара накриє більшу частину північної півкулі.

Як не парадоксально, але аеропорт Рейк'явіка продовжив функціонувати. При цьому серед населення поширилася паніка: люди боялися, що атмосфера заповниться отруйними газами, і деякі виходили з дому в протигазах. Більше 700 ісландців були евакуйовані з районів, найбільш близько розташованих до вулкану.

Хмара попелу, за даними європейського агентства з контролю повітряного руху Eurocontrol, залишається дуже щільною і зміщується на схід надзвичайно повільно через слабовітряну погоду. Втім, британська авіадиспетчерська служба повідомила, що "ситуація розвивається динамічно і може постійно змінюватися".

Вулканічний попіл небезпечний для літаків, оскільки присутні в ньому дрібні частки здатні заглушити двигуни. Подібну історію у 1982 році пережив літак British Airways - коли він пролітав через таку хмару, у нього відмовили всі чотири двигуни.

Вулкан Ейяфьяллайекюль, виверження якого викликало найбільший транспортний криза в європейській історії, до цього спав протягом 200 років. Попереднє виверження цього вулкана, яке трапилося в 1821 році, тривало два роки.

Категорія: Надзвичайні події | Переглядів: 679 | Додав: premium78 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Категорії розділу
Політика [179]
Новини політики
Економіка [58]
Новини економіки
Культура [18]
Новини культурного життя
Корупція [18]
Факти корупції
Кримінал [63]
Кримінальні хроніки
Форекс [16]
Торгівля на валютному ринку Forex
Спорт [13]
Новини спорту
Книги [9]
Презентації книг
Надзвичайні події [38]
Надзвичайні події в Україні і світі
Протести [24]
Акції протесту проти свавілля органів влади
Майдан [8]
Масові виступи громадян з метою повалення кримінального режиму
Репресії [19]
Репресії окупаційної хунти проти українців
Соціологія [5]
Результати соціологічних опитувань
Вибори 2012 [2]

Реклама

Архів записів

Календар
«  Квітень 2010  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930

Пошук

Сподобався сайт?

Copyright MyCorp © 2024Конструктор сайтів - uCoz