ТЕНЕТА Пт, 26.04.2024, 22:37
Вітаю Вас Гість | RSS
Меню сайту

Реклама

Наше опитування
Червоний прапор - це:
Всього відповідей: 56

Форма входу

Реклама

Партнери сайту

Статистика
Український рейтинг TOP.TOPUA.NET
Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Головна » 2010 » Травень » 12 » Найближчий рубіж обвалу курсу євро - 9,5
16:25
Найближчий рубіж обвалу курсу євро - 9,5
Фінансисти прогнозують подальше падіння курсу євро до 9,5 грн./євро у найближчі декілька тижнів. Експерти не відкидають також розпаду Єврозони з подальшою ліквідацією євро.

Згідно з даними компанії "ІнтерБізнесКонсалтинг", всього за два тижні курс євро на міжбанку обвалився на 43 коп. - з 10,5267-10,5387 грн./євро 30 квітня до 10,0885-10,1030 грн./євро 11 травня. Найзначніше падіння припало на 5 травня, коли євро до відкриття міжбанківського валютного ринку обвалилося на 30 коп.

В зв'язку з прийнятими в Євросоюзі заходами (фінансова допомога Греції, створення європейського стабілізаційного фонду), падіння європейської валюти припинилося.

Проте експерти прогнозують, що євро і далі падатиме, а пара євро-долар зміститься з позначки 1,27 до 1,20 дол./євро з подальшим зниженням. "Найближча позначка - 1,25. Якщо жодних нових заходів щодо стабілізації на валютному ринку не буде зроблено, то ринок провалиться до 1,20, тобто близько 9,5 грн. за євро, що набагато нижче 10 грн." - пояснив focus.ua фінансовий аналітик Ерік Найман, уточнивши, що це може статися вже через декілька тижнів.

Долар зміцниться до рівня 8,0

Аналітик "Ерсте Банку" Мар'ян Заблоцький вважає, що ослаблення курсу євро до долара не матиме довгочасного ефекту. "Варто зауважити, що дефіцит бюджету США значно вищий від середнього показника в Єврозоні, а розмір державного боргу щодо ВВП перевищує середній рівень заборгованості країн Єврозони", - аргументує свою думку експерт.

Проте, ситуація з євро трохи погіршить експортні позиції України на європейському ринку. Крім того, падіння курсу євровалюти неминуче спричинить ослаблення китайської економіки, що теж негативно позначиться на торгівельному балансі України. "У зв'язку з цим, швидше за все, станеться деякий перерозподіл: євро проти гривні подешевшає, але гривня трохи ослабне проти долара до рівня 8,0", - прогнозує Найман.

"Падіння курсу євро щодо долара США сприятиме зростанню дефіциту торгівельного балансу України, проте навряд чи це викличе значний девальваційний тиск на гривню", - погодився з колегою Заблоцький. Свою позицію аналітик пояснює тим, що в Україні євро має обмежене використання в розрахунках всередині країни, проте для економіки в цілому - це досить значима валюта. За даними Заблоцького, Україна експортує 25% всіх товарів до Європи (імпортує - 35%).

Єврозона може зникнути

На думку директора Інституту економічних досліджень і політичних консультацій Ігоря Бураковського, вартість євро залежатиме від ефективності заходів Євросоюзу, направлених на порятунок Греції і від реакції світових валютних ринків на ці заходи. "Напевно найближчим часом ми бачитимемо певне коливання євро: євро буде то підніматися, то падати, - передбачив Бураковський. Крім того, в закордонній пресі активно дискутується питання про те, що німці, налякані валютною кризою в країнах Єврозони, серйозно замислилися про повернення до дойчмарки. Багато іноземних експертів прогнозують, що євро незабаром прирівняється до долара. Більше того, в Європі не виключають гіршого сценарію - ліквідації єдиної європейської валюти. "Теоретично виключити таку можливість не можна", - пояснює Бураковський.

За словами фінансиста, країни Єврозони перебувають в інтенсивному пошуку вирішення нинішньої проблеми. На сьогодні, обговорюються декілька можливих варіантів порятунку. Перший сценарій направлений на вирішення проблеми в межах Єврозони силами ЄС і МВФ за допомогою створення незалежних структур, наприклад, стабілізаційного фонду для зони євро. Другий сценарій - ліквідація Єврозони зі всіма обставинами, що звідси витікають. "В принципі, така можливість вже існує", - констатує Бураковський.

Якщо ситуацію виправити не вдасться, розглядатиметься третій варіант - продумати процедуру банкротства країн, що входять в Єврозону, яка дасть можливість прибрати країну-банкрота із зони євро, аби зберегти саму зону і єдину європейську валюту. "Що б там не говорили, але єдина європейська валюта протягом всього часу існування показала достатню стійкість і привабливість. Врешті-решт, допомогла вирішити дуже багато економічних завдань", - резюмував Бураковський.

Ольга Дідух За матеріалами Фокус

Категорія: Економіка | Переглядів: 613 | Додав: premium78 | Теги: євро, обвал | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Категорії розділу
Політика [179]
Новини політики
Економіка [58]
Новини економіки
Культура [18]
Новини культурного життя
Корупція [18]
Факти корупції
Кримінал [63]
Кримінальні хроніки
Форекс [16]
Торгівля на валютному ринку Forex
Спорт [13]
Новини спорту
Книги [9]
Презентації книг
Надзвичайні події [38]
Надзвичайні події в Україні і світі
Протести [24]
Акції протесту проти свавілля органів влади
Майдан [8]
Масові виступи громадян з метою повалення кримінального режиму
Репресії [19]
Репресії окупаційної хунти проти українців
Соціологія [5]
Результати соціологічних опитувань
Вибори 2012 [2]

Реклама

Архів записів

Календар
«  Травень 2010  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31

Пошук

Сподобався сайт?

Copyright MyCorp © 2024Конструктор сайтів - uCoz